Najznačajniji datum

22:20 15. 09. 2020. FoNet

Banjaluka - U Banjaluci je večeras na Trgu srpskih vladara održana svečana akademija povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kojoj je kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, dok je predsednik Vučić u obraćanju putem video linka istakao da je ovo veliki dan i za Srbiju i za Republiku Srpsku.

"Danas slavimo jedinstvo i slobodu. Nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode za koju su se naši preci uvek borili i za koju ćemo uvek morati i želeti da se borimo i u budućnosti", naglasio je Vučić ukazujući na istorijski značaj datuma koji je izabran - 15. septembar, kada je izvršen proboj Solunskog fronta, saopštava Ministarstvo odbrane. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je ponosna što se danas sa Srbijom proslavlja važan nacionalni praznik prvi put, "koji treba da postane simbol našeg zajedništva, slobodarske tradicije i okupljanja".

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, otvarajući svečanu akademiju, istakao je da je danas poseban i jedinstven dan, "dan kada smo se okupili u našem srpskom jedinstvu, u našoj slobodi i u onome što jeste naša nacionalna zastava".

Prva svečana akademija započela je intoniranjem himni Republike Srpske i Republike Srbije. Prikazan je i video materijal iz filma u produkciji Vojnofilmskog centra "Zastava film" o prvom srpskom ratnom fotografu Risti Marjanoviću, koji je svojim fotoaparatom ispratio celu srpsku golgotu Velikog rata, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije. (kraj) dpv

Share: