Kamen spoticanja - Jerusalim

20:28 16. 09. 2020. FoNet | Leposava Čolić

Beograd - Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović ocenio je danas da je deo sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu između Beograda i Prištine bio veoma značajan za SAD, ali da bi njegovom primenom i Srbija i Kosovo mogli biti udaljeni sa puta integracije u Evropsku uniju (EU).

"Evidentno je da će primena toga što je dogovoreno u Vašingtonu imati ozbiljne posledice ukoliko Srbija ili Kosovo otvore svoja diplomatska predstavništva u Jerusalimu, jer će to biti suprotno evropskoj politici", istakao je Majstorović u emisiji Dan uživo na N1.

On je ocenio da je "današnji nastup Ursule fon der Lajen bio usmeren, pre svega, ka građanima EU u ovom regionu i zato je bilo važno da se zapadni Balkan pomene u govoru".

"Ona je na taj način jasno ponovila da nema govora o paralelnim odnosima, već da će svih šest država jednog dana postati članice EU. Na taj način je definisala smernice koje se tiču spoljne i bezbedonosne politike EU", rekao je Majstorović i ocenio da Evropska komisija pretenduje da deluje geopolitički i da doprinese stabilnosti, ali i da ostavi traga u međunarodnim i bezbedonosnim pitanjima širom sveta.

Govoreći o odnosima SAD i EU, on je naveo da je EU raspoložena da sa Sjedinjenim Državama sarađuje na stabilizaciji zapadnog Balkana. (kraj) is/lč/dpv

Share: