Osuda smena na VMA

12:37 19. 09. 2020. FoNet

BEOGRAD - Savet za zdravstvo Pokreta Dveri osuđuje smenu troje načelnika VMA, "ako je razlog za to potpis inicijative kojom se osuđuje rad Kriznog štaba tokom pandemije izazvane virusom kovid-19".

 "Oko 3 000 lekara je samo zatražilo ono što je svima u ovoj zemlji odavno jasno, a to je da republički Krizni štab preuzme odgovornost za gubitak kontrole nad epidemijom, što je nanelo neprocenjivu štetu građanima Srbije. Poznato je da i sami članovi Kriznog štaba nisu mogli međusobno da se usaglase o bazičnim stvarima. Da ne govorimo o tome da su glasnogovornici uglavnom bili lekari koji se ne bave kliničkim radom, ali su svojim (ne)delovanjem jako uspešno povećali obim posla lekarima kliničarima, a anesteziologe izložili enormnim naporima. I tu nema nikakve politike. I zato nije čudno što je veliki broj potpisnika direktno s 'prve linije'", saopštavaju Dveri.

Iz tog pokreta navode da se odavno zna da materijalni razlozi nisu glavni u donošenju odluke da lekari i medicinske sestre masovno odlaze iz Srbije.

"Medicinski radnici su u velikoj većini spremni da dele sudbinu svog naroda i u uslovima visokog radnog opterećenja i relativno lošeg materijalnog stanja. I svesni su koliko je tanka linija između aplauza i podrške našim herojima i realnosti koja nastupa kada se spusti zavesa i pogase svetla. Minimum dostojanstva mora da se čuva. A toga nema ako se zbog najdobronamernijeg mišljenja najkompetentnijih stručnjaka o najočiglednijoj pojavi snose posledice", poručuju iz Dveri. (kraj) nm

Share: