Izbori 2022, Dačić na čelu Skupštine

19:32 20. 10. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je doneta odluka da Vlada Srbije bude ograničenog mandata, najkasnije do 3. aprila 2022. godine i da je koaliciju ponudio i Socijalističkoj partiji Srbije i Srpskom patriotskom savezu.

Lideru SPAS Aleksandru Šapiću ponudio sam da ta stranka ima jednog ministra u Vladi Srbije, dok će lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić biti predsednik Skupštine Srbije, najavio je Vučić.

Stranci nisu potrebni koalicioni partneri, jer sama SNS ima 160 poslanika, ali će biti nastavljena saradnja sa Socijalističkom partijom u nešto izmenjenom formatu, najavio je Vučić.

Lično sam, pored mandatarke Ane Brnabić, učestvovao u razgovorima koji su prešli izborni prag i mi već osam godina imamo pristojnu saradnju sa SPS Ivice Dačića, istakao je on na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva SNS.

Saglasio sam se da Dačićevim predlozima, više ja sa njegovim, nego on sa mojima, jer nisam hteo da izgubimo tu priliku da pokažemo da nam je briga za Srbiju važnija od uskostranačkih interesa, rekao je Vučić.

Mi njihovu snagu poštujemo i ne smemo da pokažamo bahatost i osionost. Nisu bili potrebni ni prošli put, pa smo bili zajedno, rekao je Vučić i dodao da bi u slučaju da su izbori danas, SNS sama imala 180 poslanika, a da svi učestvuju na tim izborima.

Šapić je rekao da je spreman da podržava i da učestvuje u pravljenju politike, ali on nije tražio nikakvu poziciju, nikakvo ministarstvo, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sednice predsedništva SNS.

Vučić je rekao da je SNS donela odluku da Vlada Srbije koja se bude formirala i skupštinska većina budu ograničenog trajanja i da najkasnije parlamentarni izbori budu zajedno sa predsedničkim 3. aprila 2022. godine.

Mi smo danas definisali šest osnovnih ciljeva, koje smo kao stranka predložili manadatarki za sastav nove Vlade Srbije, rekao je Vučić i naglasio da je prioritetan zadatak očuvanje života i zdravlja ljudi.

Potom sledi borba za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i očuvanje vitalnih interesa Srbije na Kosovu, uz nadu da se može postići nekakvo komprosmisno rešenje, dodao je on.

Borba protiv onih koji su ekonomski napredak Srbije iskoristili za to da uspostave neke nove mreže i temelje za uspostavljanje svojih sistema za ubijanje i pljačku ljudi, je naredna tačka, najavio je Vučić.

Rat između klanova koji nisu iz Srbije prelio se na naše ulice, a neki iz Srbije su pomislili da su jači od države i da mogu da rade šta hoće, pa će borba protiv mafije biti beskompromisna i odlučna, rekao je on.

Kao predsednik Republike imam pravo da gonim vladu da svu tu bandu, sve te klanove, rasturimo direktnim udarcima u glavu, maljem u glavu, rekao je Vučić.

Naredna tačka biće očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, da budemo vojno neutralni i birnemo o svojim nacionalnim inetersima, rekao je on.

Vučić je dodao da su ubrzane reforme tačka pet, posebno ubrzanje u oblasti vladavina prava i evropske integracije i u skladu sa tim imaćemo nova ministarstvo za ljudska prava i društveni dijalog.

Različita su bila mišljenja u stranci kako formirati novu skupštinsku većinu i vladu, ali imali smo pripremljen program Srbija 2025. godine, rekao je Vučić i predočio da se zemlja skoro sedam meseci bori sa koronom virusom.

Mislim da nećemo ove godine imati pad BDP, što je ravno čudu, rekao je Vučić.

Za nas je bilo važno, kao stranku, da razmišljamo o tome koji program kandidujemo i planove sprovodimo u delo, šta možemo da uardimo za građane, rekao je Vučić posle sednice Predsedništva SNS.

Dobili smo veliku podršku građana, da su danas izbori ta podrška bi bila još veća i izraženija zbog odgovornosti koju smo pokazali u međuvremenu i stabilnosti koju smo uspeli da očuvamo i sigurnosti koji građeni osećaju, rekao je on.

Uz podršku i poverenje građana, ima mnogo "ali" i zato smo promenili 52 odsto gradonačelnika i predsednika opština, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, kao poslednji cilj je postavljeno da Srbija ekonomski jača u narednih godinu i po dana, da ova godina bude završena sa nula BDP, a sledeće godine da imamo rast od šest odsto BDP. (kraj) lj/ivt/dpv

Share: