Brisel nudi posredovanje

16:00 24. 10. 2020. FoNet | Miloš Lukić

Čačak - Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas kako očekuje da u narednom periodu dođe do pokušaja uspostavljanja dijaloga vlasti i opozicije o budućim prevremenim izborima u narednih godinu i po dana, ali je ocenio da taj dijalog treba prihvatiti ako Evropska unija (EU) bude posredovala.

Jeremić je, na sednici Glavnog odbora stranke koji je zasedao u Čačku, rekao da tako nešto ne očekuje "samo puko razmišljajući" i dodao da narodna stranka ima intenzivne kontakte sa partnerima iz sveta, pre svega EU.

"Možemo očekivati da će u narednom periodu doći do ponude EU da učestvuje kao neka vrsta posrednika dijaloga vlasti i opozicije o okolnostima u kojima bi mogli da se održe predstojeći prevremeni izbori", naglasio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, ponude drugih aktera trebalo bi uzeti sa ogromnom rezervom ili ih odbiti.Govoreći o zahtevima, Jeremić je poručio kako Narodna stranka traži da vlast poštuje Ustav i zakone.

"Ne tražimo ništa van onoga što nam je garantovano kao građanima Srbije Ustavom i zakonima. Drugo je pitanje do koje mere i na koji način ova vlast poštuje Ustav i zakone. Ono što bi trebalo da bude u prvom planu jesu pitanja iz domena medija i javnog servisa, kao i zloupotreba televizija sa nacionalnom frekvencijom. Drugo je sprečavanje zloupotreba državnih resursa u kampanji", istakao je Jeremić.

On je ocenio da je Srbija, uz Belorusiju, jedina zemlja u Evropi u kojoj je upitan legitimitet izabranih institucija. (kraj) vip/ml/dpv

Share: