Razvijati saradnju s Alijansom

18:01 15. 11. 2020. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić kaže da saradnju između Srbije i NATO-a treba dalje razvijati i ohrabrivati, i da je naša zemlja veoma spremna da sarađuje kroz program "Partnerstvo za mir”. Ona je to izjavila na međunarodnoj konferenciji “Beogradska NATO nedelja - ovo smo mi”, koju organizuje Centar za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda.

Čomić je na prvom on lajn panelu, pod nazivom “Nastaviti ili ne nastaviti”, navela da bi trebalo da se razume da Srbija ima određene rezerve kada je reč o članstvu u NATO.

“S druge strane, mislim da postoji jako mnogo prostora za buduću saradnju”, istakla je Čomić.

Pretpostavlja da SAD neće ništa promeniti u svojoj politici prema Srbiji.

“Ne očekujem da će se odnos Srba promeniti značajno, jer kada god vide NATO odmah to prepoznaju kao deo SAD”, ocenjuje Čomić.

Očekuje da će uloga NATO-a biti intenzivirana i proširena u regionu Zapadnog Balkana, ali i izmenjena, i istakla da nas je pandemija promenila. Ocenjuje i da bi NATO trebalo da se fokusira na ulogu žena u mirotvornim operacijama, pogotovo u ovoj postkovid situaciji.

“NATO trebalo više da se fokusira i na činjenicu da je, s jedne strane medalje bezbednost, ali s druge strane te iste medalje su ljudska prava. To mora da ide ruku pod ruku”, naglašava ministarka.

Direktorka CEAS-a Jelena Milić rekla je da, prema rezultatima ovogodišnjeg istraživanja javnog mnenja pod nazivom “Ovo smo”, koji je sproveo CEAS, 63 odsto građana Srbije podržava jaču saradnju s Amerikom u oblastima ekonomije, ali i bezbednosti i odbrane.

“Dodajte tome i 13 odsto neopredeljenih, koji se verovatno mogu ubediti proaktivnim argumentovanim pristupom. To je onda 80 odsto građana Srbije”, kaže Milić.

Nerezidentni viši saradnik Atlantskog saveta iz SAD Damir Marušić ocenjuje da su za vreme Trampove vlasti SAD pristupile Srbiji na jedan drugačiji način.

“Izuzetno je važno da Amerika učestvuje u svim procesima na Zapadnom Balkanu i da Bajdenova administracija nastavi da gura procese dalje i da se osmisli koherentna politika koja će se odnositi u širem smislu na ceo Balkan i konkretno na Srbiju”, smatra Marušić.

Penzionisani zvaničnik Stejt dipartmenta Bertram Braun kaže da Bajden podržava evroatlantske integracije, zna ovaj region, i ocenjuje da će njegovim dolaskom na mesto predsednika SAD doći do daleko veće saradnje s Evropom.

“Kada je reč o Srbiji, mislim da ćete imati odličnu saradnju s Bajdenovom administracijom ako se nastavi ta vrsta pozitivnog stava, razumnog pristupa. Mislim da je Srbija zaradila poene u Americi samom činjenicom što je razumna, stabilna, što se ponaša kao stabilizujući faktor na Balkanu, pogotovo u odnosu na Bosnu”, kaže Braun. (kraj) lč/nm

Share: