O medijskim servisima

11:58 27. 12. 2020. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je novu sednicu na kojoj poslanici razmatraju Predlog zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima u načelu, i međunarodne ugovore i sporazum.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da su u budžetu za 2021. za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) planirana dodatna sredstva u iznosu od 900 miliona dinara.

Taksa od 299 dinara, koja će se naplaćivati od 1. januara 2021. godine, kako kaže, nije dovoljna za redovan rad oba javna medijska servisa, RTS-a i RTV-a.

„Imajući u vidu da RTS ubira taksu na čitavoj teritoriji Republike Srbije utvrdili smo da će dodatni prihod od uvećene takse za RTS biti sasvim dovoljan za obavljanje osnovne delatnosti. RTV „ostvaruje prihod od naplate taksi na teritoriji AP Vojvodine, plus umanjenje od 30 odsto koje se plaća RTS-u, a to nije dovoljno za obavljanje osnovne delatnosti“, rekla je Gojković, objašnjavajući zašto se za RTV obezbeđuje dodatnih 900 miliona dinara.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu (izgradnja auto-puta E-80 Niš - Merdare, deonica Niš - Pločnik, faza 1) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Zajam iznosi 85 miliona evra.

"Izgradnjom putnog pravca između Niša i administrativnog prelaza Merdare skratiće se vreme putovanja i omogućiti veća bezbednost saobraćaja, posebno za promet, omogućiti bolja putna veza s Albanijom i Bugarskom, integracija Srbije u saobraćajni sistem regiona, ali i cele Evrope", izjavio je ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

Taj projekat je, kaže, prva faza etapnog poboljšanja putnog pravca dužine 77 kilometara između Niša i administrativnog prelaza Merdare i predstavlja glavnu kariku koja nedostaje na putnom pravcu 7, kao veze između rute 6 i koridora Niš - bugarska granica, povezujući Niš s Albanijom i Jadranskim i Jonskim morem i njihovim lukama.

Poslanici razmatraju i predložene zakone o potvrđivanju Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između vlada Srbije i Francuske i Ugovora između Srbije i Japana o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak.

Na dnevnom redu sednice je i Predlog zaključka povodom predstavljanja Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. (kraj) vbr/lč/nm

Share: