EU (ni)su pusti snovi

16:35 28. 12. 2020. FoNet | Jasmina Džabić, Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da evropske integracije nisu pusti snovi, već aktivna rešenost koju podržavaju i Vlada i građani koji su na izborima "aktivno i spremno podržali ono što je boljitak". Ona je u Skupštini tokom rasprave o izveštaju Evropske komisije o Srbiji istakla da polovina građana smatra da su evrointegracije dobra stvar za zemlju.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir, koji je govorio pre ministarke, istakao je da od 2000. varira procenat podrške evrointegracijama, jer su ljudi očekivali da će odmah dobiti nemačke puteve i plate.

"Niti je tamo sve belo, niti je kod nas sve crno", rekao je Tandir i dodao da se Srbija bolje ponašala prema migrantima, nego neke države članice EU. Tandir je ukazao na problem snabdevanja električnom energijom u delu oko Novog Pazara, i da za čoveka u tom kraju EU znači to da ima struju.

Ministarka Jadranka Joksimović je odgovorila da se to dešava svuda u Evropi, da su pre nekoliko godina u Češkoj zbog snega ostali gradovi bez struje, da ne misli da je to vrsta ograničenja prema bilo kojoj nacionalnoj manjini, na šta joj je Tandir rekao da kada govori o Sandžaku govori o svim građanima, a ne samo o jednoj etničkoj grupi.

Na sednici je govorio i nezavisni opozicioni poslanik Vladan Glišić koji je najavio da neće podržati zaključke, jer su oni deo ideje "EU nema alternativu" i ocenio da su najave promena Ustava Srbije iz Brisela isto poniženje kao "vodanje opanaka" u vreme Otomanskog carstva.

On je dodao da je u vreme spremanja Prvog srpskog ustanka u Marićevića jaruzi politika bila da Otomansko carstvo nema alternativu, kao i da Austrougaraka imperija nije imala alternativu u vreme Carinskog rata, ali da su se Srbi borili za sebe i pitao šta će uraditi Srbija kada EU kaže da u Uniju ne može sa Kosovom u svom sastavu.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da u Marićevića jaruzi "za naše pretke" Srbija nije imala alternativu i da se do danas ništa nije promenilo, da Srbija i dalje nema alternativu, a na izjavu da će se Ustav Srbije krojiti iz Brisela rekao da "Ustav republike Srbije kroje građani Srbije".

Poslanik grupe "Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka" Šaip Kamberi izjavio je da nije protiv evropskih integracija, već protiv zastoja tog procesa, i da onaj ko je pročitao izveštaj Evropske komisije vidi da je Srbiji dat veliki broj primedbi. Posle njegovog izlaganja usledile su reakcije ministara i poslanika vlasti.

Predsednik poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Za našu decu" Aleksandar Martinović rekao je da to što Kamberi u Beogradu, u Skupštini Srbije, može da kaže da je Aleksandar Vučić tiranin i despot govori samo o tome da je Srbija demokratska država i da nije onakva kakvom je Kamberi predstavlja.

"Nemojte da gledate u Srbiji bivšu SFRJ koja nije dobra, ali je dobra kad od nje nešto treba da se uzme. Srbija je dobra kad treba da joj uzmemo Kosovo, Sandžak, jug Srbije", rekao je Martinović i pozvao Kamberija da pozove "svoje prijatelje" u Prištini da se prema Srbima na Kosovu ponašaju kao što se prema njemu ponašaju u Srbiji.

Ministarka Jadranka Joksimović rekla je Kamberiju da njegovo učešće pokazuje demokratiju i da je dobro da može da govori ono što misli, i da mnogi vide problem u tome što demokratsko povezivanje građana, kakav je "mini Šengen", promoviše Vučić.

Kamberi je odgovorio da njemu nije poklonjen mandat, već da su ga izabrali njegovi birači.(kraj) lj/and/nm

Share: