Dužnost građanske Srbije

23:57 27. 01. 2021. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Uklanjanje "takozvanog spomenika" Stefanu Nemanji je dužnost građanske Srbije, rečeno je večeras na protestu zbog postavljanja tog spomenika, koji je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu okupio pedesetak ljudi.

Vizuelni umetnik i pisac Dejan Atanacković je upitao šta je Stefan Nemanja uradio da bi zaslužio da mu se spomenik podiže parama ukradenim od građana.

Atanacković je izjavio da spomenik Stefanu Nemanji treba da ostane kao podsećanje na razaranje beogradske Železničke stanice na Savskom trgu i na "kriminalni projekat Beograd na vodi".

Večerašnji skup je Atanacković okarakterisao kao spontani čin, sa namerom nastavljanja okupljanja "na mestu zločina" – Savskom trgu.

Istoričar umetnosti Aida Ćorović je rekla da svako ko je video neku zadužbinu Stefana Nemanje zna da "čudovište na Savskom trgu nije deo naše kulturne tradicije".

Svi u Srbiji možemo da se ponosimo našom kulturnom baštinom, ali je ovo spomenik predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom primitivizmu i bahatosti, izjavila je Aida Ćorović.

Istoričar umetnosti Irina Subotić je ocenila da spomenik Stefanu Nemanji nije pitanje estetike, već etike.

U vremenu kada ne znamo koliko ljudi umire od korone i kada se svakom građaninu nudi pomoć od 60 evra, otkriva se spomenik koji košta najmanje 10 miliona evra, rekla je Irina Subotić. (kraj) lj/drp/dpv

Share: