Podrška međusobnom priznanju

21:37 24. 02. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

VAŠINGTON - Nova američka administracija podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU i nada se da on vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, zasnovanom na međusobnom priznanju, izjavila je za Glas Amerike zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Moli Montgomeri.

Upitana šta je prioritet Biroa za evropske i evroazijske poslove narednih godina, Mongomeri je odgovorila da je predsednik jasno stavio do znanja, počev od obraćanja nakon inauguracije, da je američki prioritet obnova odnosa sa saveznicima i partnerima u Evropi.

Verujemo da su oni osnova svega što pokušavamo da uradimo, bez obzira da li je reč o borbi protiv Kovida 19 ili klimatskim promenama, ili suprotstavljanju štetnim aktivnostima Rusije i Kine. Želimo da sarađujemo sa našim evropskim partnerima. I dalje verujemo da je naš cilj - Evropa koja je celovita, prosperitetna i u miru. I radićemo na tom cilju naredne četiri godine, izjavila je ona.

Povodom izbora na Kosovu i dijaloga sa Srbijom Mongomeri je naglasila da SAD svakako i dalje podržavaju dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije i očekuju sveobuhvatni sporazum o normalizaciji koji bi doveo do obostranog priznanja ili bio zasnovan na obostranom priznanju.

I to će biti naš cilj u budućnost, naglasila je Moli Montgomeri. (kraj) lj/dpv

Share: