Smena Jovanovića bez komentara

18:50 03. 03. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

VAŠINGTON - Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) u pisanom odgovoru Glasu Amerike nije komentarisala navode o razrešenju sa funkcije Džona Jovanovića, koga je administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa postavila na mesto direktora kancelarije te američke nezavisne agencije u Beogradu.

Informaciju o napuštanju te funkcije obelodanio je sam Jovanović, koji je na onlajn konferenciji Fondacije Ana i Vlade Divac "Filantropija nema granice" naveo da više nije na funkciji direktora DFC kancelarije u Beogradu.

"Ovde sam u privatnom kapacitetu, jer sam nedavno otišao sa funkcije direktora DFC kancelarije u Beogradu", rekao je Jovanović.

On je naveo da DFC ima novo rukovodstvo u Vašingtonu, koje će nastaviti rad na Zapadnom Balkanu.

Kancelarija DFC-a u Beogradu u zgradi američke ambasade otvorena je u septembru 2020, neposredno pošto su u Vašingtonu, u Trampovom prisustvu, Kosovo i Srbija potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji.

U međuvremenu je promenjeno rukovodstvo DFC, pa je Adama Bolera, koga je nominovao Tramp, u danu inauguracije predsednika Džozefa Bajdena zamenio Dev Jagadsen, dok je na funkciju glavnog opeativnog direktora došao Dejvid Marčik. 

U pisanom odgovoru Glasu Amerike Marčik je rekao da je ta instutucija posvećena podršci investicijama u privatni sektor Srbije, Kosova i šireg regiona. (kraj) is/dpv

Share: