Razgovor zbog mira

19:55 25. 03. 2021. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da dijalog Beograda i Prištine održavaju Beograd i predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog mira i stabilnosti, a da je u ovom trenutku najvažnije formiranje Zajednice srpskih opština.

Brnabić je rekla da će sa bilo kim iz Prištine kad god treba da razgovara o bilo čemu samo da bi bio mir.

"U ovom trenutku postoji samo jedna tačka kada govorimo o dijalogu, samo jedna stvar o kojoj pričamo, a to je Zajednica srpskih opština", istakla je Brnabić odgovarajući na pitanje predsednika poslaničke grupe Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka Šaipa Kamberija.

Ona je navela da Priština nije ispunila tu obavezu iz prvog Sporazuma o normalizaciji i poručila da nema drugog Sporazuma o normalizaciji dok se ne implementira prvi.

Brnabić je rekla da nova vlada u Prištini ponovo krši sopstveni Ustav i istakla da Srbi u toj vladi moraju po "tom takozvanom Ustavu" da imaju dva mesta.

Kamberi je pitao šta će Vlada Srbije preduzeti da bi se sprečilo širenje, odnosno instituzionalizovanje jezika mržnje prema manjinama, posebno prema Albancima i šta će preduzeti u cilju postizanja sveobuhvatnog Sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

On je rekao da smo svedoci čestih i nepotrebnih provokacija koje rizikuju da ceo proces pregovaranja vrate na polaznu tačku i naveo da je u ranijem periodu Marko Đurić bio zadužen za provokaciju, a od kada je otišao u Ameriku njegovu ulogu je preuzeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kamberi je rekao da je objavljivanje karte Kosova sa srpskom zastavom na Vučićevom Instagram profilu simbolička provokacija, koja pokazuje dalje pretenzije Srbije prema Kosovu i predstavlja simboliku Kosova bez Albanaca, simboliku parole devedesetih "Albance preko Prokletija".

Rekao je i da će premijerki pokloniti knjigu Aleksandra Pavlovića "Imaginarni Albanac".

"Imamo ozbiljan problem sa demokratijom u ovoj državi", istakao je Kamberi.

Brnabić je Kamberiju rekla da je on poslanik Republike Srbije i da mora da poštuje Srbiju i da poštuje da je Kosovo i Metohija Autonomna pokrajina u okviru Republike Srbije.

“Oko ovoga nema dvojbe, nema preteranih emocija, nema ljutnje i nema rasprave.Ovo je potpuno jasno, posebno i pre svega u ovom Domu", istakla je Brnabić.

Ona je rekla da je karta AP Kosovo i Metohija, koja je obeležena srpskom zastavom, karta koja je uobičajena, tu kartu sa srpskom zastavom priznaje više od polovine zemljine kugle. 

Prema njenim rečima, oni koji misle da Kosovo nije u Srbiji su u manjini na ovoj planeti po broju stanovnika i po broju zemalja u UN. (kraj) lj/lč/dpv

Share: