Neprimereno poređenje

18:36 08. 04. 2021. FoNet

BEOGRAD - Pravljenje paralele izmedju nemačkog napada na Jugoslaviju 1941.godine i NATO bombardovanja 1999.godine je neprimereno, predočio je danas ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, koji smatra da je vojna operacija Alijanse tada pokrenuta pošto su iscrpljene diplomatske mogućnosti, kao poslednje sredstvo da bi se sprečila humanitarna katastrofa.

U emisiji “Pravi ugao” Radiotelevizije Vojvodine, koja je emitovana 7.aprila, "novinarka me je pitala o mom autorskom članku koji je objavljen predhodnog dana povodom 80. godišnjice nemačkog napada na Jugoslaviju", podsetio je Šib u pisanoj izjavi.

Tom prilikom je napravljena neka vrsta paralele sa NATO bombardovanjem 1999. godine. Po mom uverenju, pravljenje ovakve paralele je neprimereno, ukazao je nemački ambasador i napomenuo da je taj stav izneo i u emisiji.

Prema njegovom mišljenju, "da bi se pravilno razumela odluka o NATO bombardovanju treba sagledati razvoj događaja pre donošenja te odluke".

"Mesecima se tražilo diplomatsko rešenje za okončanje rata na Kosovu koji je započeo Slobodan Milošević. Tek kada su diplomatska sredstva bila iscrpljena, doneta je odluka o pokretanju vojne akcije", objasnio je Šib.

"Nažalost, nije bilo moguće naći zajedničko rešenje u Savetu bezbednosti UN", dodao je on i konstatovao da je odluka, ipak, "morala biti doneta, kako bi se sprečila humarnitarna katastrofa".

Prema "čvrstom uverenju" Vlade Savezne Republike Nemačke i svih NATO partnera "u tim iznimnim okolnostima i kriznoj situciji kada su masivno kršena ljudska prava na Kosovu, NATO operacija je bila opravdana kao ultima ratio", ocenio je Šib.

"Situacija na Kosovu je opisana u rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1199 od 23. septembra 1998. godine. Rezolucija 1199, kao i kasnije doneta rezolucija 1203 od 24. oktobra 1998. godine, nedvosmisleno konstatuju da situacija na Kosovu predstavlja ozbiljnu pretnju za mir i bezbednost regiona", precizirao je ambasador Nemačke.

Prema njegovim rečima, "međunarodna zajednica je predhodno bezuspešno iscrpila sva raspoloživa sredstva za mirno rešavanje konflikta i sprečavanje humanitarne katastrofe".

"Usled toga se ta odluka, prema važećem pravnom tumačenju Savezne Republike Nemačke, ne kosi sa međunarodnim pravom", obrazložio je Šib.

On je naglasio da "vojna akcija iz 1999. godine nije bila uperena protiv srpskog stanovništva", već da je njen "cilj bio zaštita civilnog stanovništva na Kosovu". (kraj) def/dpv

Share: