Dijalog, ne ucene

00:01 14. 04. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Mi smo spremni da sednemo za sto i razgovaramo, spremni smo za dijalog, ali ne i za ucene, pretnje ili ultimatume, poručio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Koja je svrha dijaloga ako se od Beograda samo očekuje da prizna nezavisnost Kosova, da li jedna strana da odustane od svega, a druga da dobije sve, upitao je Selaković.

Priština još odbija da ispuni svoje obaveze iz do sada postignutih sporazuma i ne pristaje da se o tome razgovara u okviru dijaloga, istakao je on.

Trajni mir i stabilnost mogu biti ostvareni samo ako niko od učesnika ne bude nastupao sa maksimalističkim zahtevima i insistirao na poniženju onog drugog, ukazao je Selaković.

Selaković je rekao da srpski i albanski narod treba da pronađu način da dođu do pomirenja i načina za saradnju.

Srbija ceni ulogu UNMIK i podražava rad misije u nesmanjenom obimu, kazao je Selaković.

Svedoci smo da su nedavni izbori na Kosovu i Metohiji potvrdili da politički ekstremizam među Albancima ne gubi na snazi, već postaje sve jači, ukazao je on i naglasio da su se albanski lideri takmičili na koji način će izazvati incidente u srpskim sredinama kako bi dobili mandate.

Selaković je istakao da je Srpska lista osvojila svih 10 mandata namenjenih srpskoj zajednici i time pokazala da ih ništa ne sprečava da brane svoj položaj. (kraj) is/ivt/dpv

Share: