Petković u Visokim Dečanima

15:54 25. 04. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

DEČANI - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je, na Cveti, svetoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani; liturgiju je služio iguman manastira, otac Sava Janjić.

Posle liturgije, Petković je s ocem Savom obišao manastirski posed i upoznao se sa životom bratije u Visokim Dečanima i načinima na koji Kancelarija za Kosovo i Metohiju može da im pomogne. On je ukazao na važnost te svetinje za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Posebno je naglasio da je od izuzetnog značaja da učinimo sve što možemo da sačuvamo tu srpsku svetinju, jer je ona na listi ugrožene svetske baštine, a od ove godine na listi "Evropa Nostra", kao jedna od najugroženijih verskih spomenika u Evropi.Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da je ova poseta prilika da Petkovića upozna sa životom u manastiru, kao i onim s čime se monasi suočavaju.

"Manastir Visoki Dečani živi u specifičnim okolnostima. Želimo da se što pre izvrši odluka Ustavnog suda o priznavanju 24 hektara manastirske zemlje", izjavio je otac Sava. (kraj) lj/nm

Share: