EU posvećena Zapadnom Balkanu

15:37 26. 04. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BRISEL - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je glavna tema njegove posete Briselu bio nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Na konferenciji za medije s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom rekao je da je Srbija odlučna da se dijalog nastavi i da je u Brisel došao u dobroj veri da će takvu odlučnost pokazati i druga strana. Borelj je izjavio da je Unija u potpunosti posvećena perspektivi celog Zapadnog Balkana i Srbije, kao jezgru tog regiona.

Borelj ceni posvećenost Vučića dijalogu Beograda i Prištine i, kako kaže, iako svestan teškoća na tom putu, ohrabrio ga je kako bi se došlo do pravno-obavezujućeg sporazuma. Upitan da li je Vašingtonski sporazum validan, Vučić je rekao da je obaveza Beograda da ispuni dogovoreno i u tom i u Briselskom sporazumu, i da se nada da će i druga strana doprineti rešavanju problema, ali da se do sada nije videla reakcija Prištine, pre svega kada je reč o mini-šengenu.

Na pitanje o non-pejperu o promeni granica na Zapadnom Balkanu, visoki predstavnik EU je rekao da nije primio "navodni, fantomski dokument" i da je samo čuo za njega - uz napomenu da EU poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana. Upitan da li je sa slovenačkim premijeru Janezom Janšom razgovarao o non-pejperu, predsednik Srbije je rekao da dugo nije razgovarao s Janšom, da su razgovarali o kovidu i pomeranju ljudi sa slovenačko-italijanske granice, i da su se tada poslednji put čuli. I on ponavlja da Srbija podržava integritet BiH.

Borelj je rekao da je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o evropskom proširenju i da je naglasio da EU očekuje da Srbija ispuni zadato, kada su u pitanju vladavina prava i sloboda medija, dodavši da je pitanje na kojem mora da se radi i usklađivanje spoljne politike Beograda i Brisela..

Teme razgovora su, kako kaže Vučić, bile i vladavina prava i reforme u energetskom sektoru; istakao je da je dobio podršku predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za brzu prugu do Severne Makedonije, koja bi prolazila kroz Leskovac i Vranje. (kraj) is/and/nm

Share: