Značajna uloga EBRD u Srbiji

12:58 11. 05. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je vodeći institucionalni investitor u Srbiji koji značajno doprinosi jačanju srpske ekonomije i osnaživanju konkurentnosti zemlje, ocenila je danas premijeerka Ana Brnabić u razgovoru sa novim direktorom EBRD za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i dosadašnjom direktorkom te institucije Žužanom Hargitai.

Brnabić je istakla da, s obzirom na to da ekologija postaje sve značajnija oblast za Srbiju, „zelena agenda“ i podrška koju u tom smislu EBRD pruža Srbiji kroz unapređenje energetske efikasnosti i bolje korišćenje obnovljive energije, predstavlja važan projekat i prioritetnu oblast saradnje, saopštila je Vlada posle sastanka.

Dosadašnja direktorka EBRD Žužana Hargitai navela je da je ta institucija u prethodnom periodu uložila gotovo šest milijardi evra u projekte podrške privatnom sektoru, infrastrukturu i poboljšanje konkurentnosti privatnog sektora, što. su oblasti koje će i dalje biti u fokusu EBRD i saradnje sa Srbijom. (kraj) vip/dj

Share: