Prioritet ubrzanje proširenja

22:17 05. 07. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Prioritet Evropske unije je ubrzanje procesa proširenja širom Zapadnog Balkana i podrška partnerima iz tog regiona da naprave reforme koje su neophodne kako bi napredovali na evropskom putu. To je izjavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u obraćanju učesnicima Berlinskog procesa.

"Naše angažovanje na Zapadnom Balkanu se tu ne završava i Berlinski proces poslužio je kao inkubator za mnoge inicijative koje su sada postale integralni deo politike Evropske unije prema tom regionu. Zajedno smo postavili temelj održivijoj, digitalnijoj i otpornijoj Evropi", kazala je fon der Lajen.

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji rekao je da je za proces proširenja presudno uklanjanje društveno-ekonomskih razlika između Zapadnog Balkana i Unije.

"Zapadnom Balkanu dajemo šanse za investicije kroz ekonomski i investicioni plan, a na regionu je da ih dobro upotrebi koristeći svoj puni ekonomski potencijal i uspostavljajući zajedničko regionalno tržište zasnovano na pravilima Evropske unije", rekao je Varhelji. (kraj) is/nm

Share: