Čovečanstvo na ispitu

13:32 25. 10. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Beogradski bezbednosni forum (BSF), trodnevna najznačajnija međunarodna spoljnopolitička i bezbednosna konferencija u regionu, počinje sutra pod motom "Čovečanstvo na ispitu“, uz učešće više od 80 globalno priznatih eksperata koji će govoriti o najaktuelnijim temama sadašnjosti i budućnosti regiona Balkana, Evrope i sveta

Pandemija, ekonomska neizvesnost, kriza demokratije i rast autoritarizma, ksenofobije i nepoverenja stavljaju čovečanstvo na jedan od najvećih ispita u istoriji.

Zbog ozbiljnosti problema i potrebe da se više nego ikada promišlja, razgovara i donose odluke, organizatori Foruma pozvali su neke od najumnijih i najuticajnijih ljudi da prodiskutuju da li se generacijama koje dolaze "ostavlja planeta na kojoj je moguće i dalje živeti i napredovati".

U tri dana biće obrađene teme i pitanja zašto su ekstremizmi i radikalizmi realnost, kako širom sveta ponovo izgraditi veru u demokratiju, u kojem je stanju Evropa i kakva joj je budućnost, gde je Srbija u međunarodnim konceptima bezbednosti, kakva će biti spoljna politika Nemačke posle Angele Merkel, dokle će se širiti globalni i regionalni uticaj Kine i šta će se dalje dešavati u odnosima Beograda i Prištine.

Među najavljenim učesnicima su doskorašnji nemački ambasador u UN i dugogodišnji spoljnopolitički savetnik nemačke kancelarke Kristof Hojzgen, generalna sekretarke Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu, zamenik predsednika Vlade Severne Makedonije Nikola Dimitrov, zamenica pomoćnika generalnog sekretara NATO Karla Romero, novi šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, zamenik ministra spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović i Džejms O’ Brajan, koji je nedavno u Stejt departmentu nominovan za poziciju koordinatora za politiku sankcija.

Kako je najavljeno, u diskusijama će učestvovati i evroparlamentarci Tanja Fajon, Viola Fon Kramon i Antonio Lopez-Isturiz, ali i Piter Nojman sa londonskog Kings koledža, Danijela Švarcer, direktorka Fondacije za otvoreno društvo za Evropu i Evroaziju i Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu.

Beogradski bezbednosni forum će ove godine biti jedna od najzanimljivijih političkih konferencija u ovom delu sveta, ističu organizatori.

Beogradski bezbednosni forum (BSF) zajednički organizuju Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji. Ovo je 11. izdanje BSF, prvi Forum je održan 2011. godine. (kraj) zvs/vip/dj

Share: