Proces ispuniti suštinom

15:39 28. 10. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednik Fondacije Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen uveren je da će Evropska unija (EU), ali i nova nemačka vlada nastaviti svoje angažovanje u Berlinskom procesu, uz napomenu da su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen svesne da je taj proces važno ispuniti suštinom.

Imamo obavezu, kao EU, prema nekim pitanjima. Proces proširenja je usporen, bio sam u Solunu s (Havijerom) Solanom u Solunu i tada smo mislili da taj samit predstavlja proboj, rekao je Hojzgen na završnom panelu ovogodišnjeg Beogradskog bezbednosnog foruma.

Posle 20 godina, dodao je on, potrebno je da proces ispunimo suštinom

Hojzgen je konstatovao da treba nastaviti proces evropskih integracija, učiniti ga praktičnim za zemlje regiona, a neki od načina su da se nastave investicije, trgovina, saradnja među univerzitetima.

On je kao važan rezultat Berlinskog procesa označio formiranje Regionalne kancelarije mladih.

Razgovor s Hojzegnom putem video veze vodio je rektor Instituta za društvene nauke Ivan Vejvoda.Na Forumu je u protekla tri dana učestvovalo više od 80 globalno priznatih eksperata koji su govorili o najaktuelnijim bezbednosnim i spoljnopolitičkim temama sadašnjosti i budućnosti regiona Balkana, Evrope i sveta.

Razgovaralo se o suprotstavljanju i sprečavanju nasilnog ekstremizma, otpornosti na takve pojave, efektima pandemije, ekonomskoj neizvesnosti, krizi demokratije i rastu autoritarizma, ksenofobije i nepoverenja, što sve stavlja čovečanstvo na jedan od najvećih ispita u istoriji.

Forum su zajednički organizovali Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji. (kraj) dar/ivt/dj/dpv

Share: