Priština ugrožava mir

16:15 22. 12. 2021. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da nove najave stvaranja takozvane kosovske vojske i njenog pojačavanja u pogledu opremanja i finansiranja donose uznemirenje, kako kako na Kosovu, tako i u celom regionu.

On je pozvao sve međunarodne aktere da upozore privremene prištinske organe da ne čine tako nešto, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Već smo imali prilike da u poslednjim mesecima i godinama vidimo da su takve aktivnosti uglavnom bile usmerene na ugrožavanje Srba na Kosovu i Metohiji. Žao mi je što se Rezolucija 1244 ne primenjuje dosledno i što svi akteri ne poštuju činjenicu da ona prepoznaje samo KFOR kao oružanu silu koja ima legitimno pravo da se kreće i može da postoji na Kosovu i Metohiji", rekao je Stefanović.

On je dodao da najave koje dolaze iz Prištine da će takozvana kosovska vojska pojačavati svoje napore i fondove da bi se opremila samo govore da se Priština sprema za novu destabilizaciju.

"Ovo je vreme da pozovemo sve međunarodne aktere i Evropsku uniju i sve članice Saveta bezbednosti UN da upozore prištinske organe da ne čine tako nešto, jer su to pretnje i stabilnosti i bezbednosti u ovom delu Evrope", rekao je Stefanović. (kraj) dar/lč/dpv

Share: