Saradnja sa SAD u energetici

14:00 26. 05. 2022. FoNet | Andrijana Milaćević Vukosavljević

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa višim savetnikom Biroa za međunarodnu bezbednost i neproliferaciju američkog Stejt departmenta Džastinom Fridmanom o energetskoj bezbednosti Srbije i regiona i saradnji u energetskoj tranziciji.

“U prethodnih nekoliko godina Srbija i SAD uspeli su da unaprede svoje ekonomske odnose kroz zajedničke projekte u oblasti transporta. Verujem da i u oblasti energetike postoji ogroman potencijal za unapređenje saradnje, imajući u vidu mogućnosti za investicije u energetici, za korišćenje iskustva SAD u procesu energetske tranzicije i naše planove kad je reč o novim energetskim kapacitetima koji bi trebalo da doprinesu većoj energetskoj bezbednosti Srbije, ali i regiona”, izjavila je Mihajlović.

Ona je rekla da je Srbija donošenjem modernog zakonskog okvira postavila osnove za energetsku tranziciju i promenu energetskog miksa, pošto je trenutno skoro 70 odsto električne energije iz uglja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike..(kraj) dar/am/dj

Share: