Ko je odgovoran za inflaciju?

12:52 20. 09. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić upozorio je danas da Narodna banka Srbije (NBS) nije ni blizu ostvarenja svog osnovnog cilja, a to je postizanje i održavanje stabilnosti cena, pošto je inflacija u Srbiji 13,2 odsto, što je višestruko više od ciljane godišnje inflacije od 3±1,5 odsto, saopštila je ta partija.

Nikezić je ukazao da NBS, iako u Izveštaju o monetarnoj politici za 2021. godinu kažu da “ciljanu stopu inflacije nastoji da postigne promenama referentne kamatne stope, koja predstavlja osnovni instrument monetarne politike”, ne daje objašnjenje zašto je nisu podigli, kao ni zašto su čekali sve do aprila 2022. , kada je godišnja inflacija dostigla 9,1 odsto, što je duplo više od gornje granice ciljane inflacije.

Umesto toga mesecima su se skrivali iza priče o uvezenoj inflaciji, iako znaju da je rast cena u Srbiji posledica naše pogrešne ekonomske politike i direktna odgovornost Vlade i NBS. Cene hrane rasle su zbog višegodišnjeg zapostavljanja domaće poljoprivrede, koja beleži pad šest kvartala za redom, dok se energetski sektor potpuno raspao zbog nestručnog i neodgovornog upravljanja, istakao je Nikezić. (kraj) dar/dal/dj

Share: