Nezadovoljni i Srbija i Kosovo

20:32 24. 01. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Francusko-nemačkim predlogom nisu u potpunosti zadovoljni ni Beograd ni Priština, ocenio je koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa Evropske unije za saradnju Beograda i Prištine Dragiša Mijačić.

Ovo je međusporazum, a ne konačan sporazum o normalizaciji odnosa. Imao bi važnost negde do 10 godina, do trenutka kada Srbija, eventualno i Kosovo, uđu u Evropsku uniju, rekao je Mijačić Televiziji Insajder i dodao da se sporazumom želi postići mir bar na nekih 10 godina "koji bi doprineo i evrointegracijama i regionalnim integracijama“.

Novi predlog, koji je prihvatila Eropska unija, kako navodi, može biti novi pregovarački okvir, ali tek onda kada ga potpišu Beograd i Priština, što se ne očekuje pre kraja ove ili početka sledeće godine.

Mijačić je kazao i da neki podaci koje je juče izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu tačni i da ne postoji hitnost u usvajanju ovog dokumenta u ovom trenutku.

On ne može biti usvojen ni potpisan dok ne dođe do susreta Vučića i Aljbina Kurtija, a svakako ne pre formiranja Zajednica srpskih opština, ističe Mijačić. (kraj) is/bdr

Share: