Superliga velikana

17:42 18. 04. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

PARIZ - Evropska fudbalska unija (UEFA) sutra treba da saopšti detalje novog formata Lige šampiona s 36 učesnika, a iz Pariza je danas stigla vest da su najveći evropski klubovi dogovorili da se formira Superliga, koja ne bi bila pod ingerencijom UEFE! S druge strane, UEFA je zapretila svim učesnicima tog takmičenja da će platiti visoku cenu.

Urednik RMC Sporta Mohamed Buhafsi tvrdi da su dogovor o pokretanju elitnog takmičenja sklopili Mančester junajted, Liverpul, Mančester siti, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Barselona, Real, Atletiko Madrid, Inter, Milan i Juventus.

Tu informaciju je potvrdio i londonski "Tajms", koji navodi da je za sada reč o 11 klubova, jer Mančester siti još nije dao saglasnost, preneo je Index.

Čekaju se nemački i francuski klubovi, a Buhafsi navodi da Bajern i Pari Sen Žermen žele da ostanu lojalni UEFI i da na taj način ojačaju svoje pozicije u okviru evropske kuće fudbala.

Dogovoreno je da Superliga ima 20 klubova, 16 stalnih članova i četiri koja bi plasman izborila kroz nacionalna prvenstva. Bila bi podeljena u dve grupe od po 10 klubova, a četiri prvoplasirana tima iz svake grupe prošla bi u četvrtfinale.

Međutim, da pretnje UEFE nisu bez osnova, ukazuje činjenica da su, pored Evropske fudbalske unije, saopštenje potpisale nacionalne federacije Engleske, Španije i Italije, ali i engleska Premijer liga, španska Primera i italijanska Serija A.

"Saznajemo da neki engleski, španski i italijanski klubovi nameravaju da formiraju Superligu, a ukoliko se to zaista desi, želimo da ponovimo da ćemo ostati jedinstveni u naporima da zaustavimo taj cinični projekat zasnovan na ličnim interesima nekoliko klubova, u trenutku kada je društvu potrebna solidarnost više nego ikad", navodi se u saopštenju.

Kao što su ranije najavili FIFA i šest nacionalnih federacija, tim klubovima će biti zabranjeno da igraju u bilo kom drugom takmičenju na domaćem, evropskom ili svetskom nivou, a njihovim fudbalerima moglo bi da bude uskraćeno da igraju za nacionalne timove.

Osnivači Superlige protive se predlogu UEFE da se Liga šampiona proširi na 36 klubova, jer bi se igralo više utakmica, što bi poremetilo nacionalna prvenstva. (kraj) is/nm

 
Share: