Đoković u finalu!

00:33 12. 06. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

PARIZ - Najbolji teniser sveta Novak Đoković šesti put se plasirao u finale Otvorenog prvenstva Francuske u Rolan Garosu, pošto je večeras u polufinalu pobedio branioca titule Rafaela Nadala sa 3:1 - 3:6, 6:3, 7:6 (7:4), 6:2.

Foto: FoNet/AP

U svom 29. grend slem finalu Đoković će za 19. titulu, a drugu na Rolan Garosu, u nedelju igrati protiv Grka Stefanosa Cicipasa, koji je u polufinalu savladao Nemca Aleksandra Zvereva sa 3:2.

Ukoliko pobedi, postaće prvi teniser u open eri koji je svaki od četiri grend slem turnira osvajao bar dva puta.

Đoković i Nadal večeras su odigrali 58. međusobni susret i srpski teniser sada vodi sa 30:28. Na pariskom grend slemu ovo im je bio deveti duel i druga Novakova pobeda.

Trinaestostruki šampion Rolan Garosa u Bulonjskoj šumi je odigrao 108 mečeva i ovo mu je bio tek treći poraz, a drugi od Đokovića.

Đoković je večeras verovatno odigrao najbolji meč na šljaci u karijeri, i koliko god to čudno moglo da zvuči potpuno je nadigrao Nadala.

Meč je završio sa dva direktno osvojena poena više i 18 neiznuđenih grešaka manje, imao je 22 brejk šanse, šest više od Nadala, osam puta je protivniku oduzeo servis, a šest puta je izgubio svoj i u servis gemovima Španca osvojio je 47 osto poena, dok je u svojim izgubio 40 odsto poena.

Nadal je dominirao samo u prvom setu, kada je poveo 5:0 i nagovestio da bi mogao da se ponovi scenario iz prošlogodišnjeg finala Rolan Garosa, kada je deklasirao Đokovića.

Srpski teniser je tek tada počeo da igra i uspeo je da vrati jedan brejk, ali ne i da spasi uvodni set, iako je spasio čak šest set lopti.

U nastavku meča Đoković je diktirao tempo i sve vreme je kontrolisao i igru i rezultat. Drugi set je dobio istim rezultatom kojim je izgubio prvi, a potom je usledila epska bitka u trećem setu koji je trajao sat i po.

Novak je imao šansu da ga dobije dosta brže, jer je vodio 5:4 i servirao, ali je Nadal uspeo da mu oduzme servis i taj deo igre je rešen u taj brejku. Pokazalo se da je Đoković u "teniskom ruletu" bio mentalno dosta jači i zahvaljujući greškama protivnika poveo je sa 2:1.

Meč je tada praktično bio rešen, jer se videlo da je Novak neuporedivo koncentrisaniji, a ono što nikako nije moglo da se očekuje bilo je uočljivo da je u tim trenucima postao i fizički nadmoćan.

Španac je, istina, u prvom gemu četvrtog seta napravio brejk, da bi ga nakon toga Đoković deklasirao. Do kraja seta Nadal je u Novakovim servis gemovima osvojio samo dva poena, a mnogo bolje nije prošao ni kada je on servirao, jer je od 22 poena osvojio samo osam.

Tako je Đoković ušao u anale kao prvi igrač koji je uspeo da pobedi Nadala na šljaci nakon izgubljenog prvog seta.

Đoković sada ima veliku šansu da se pobedom na Rolan Garosu još više približi Nadalu i Rodžeru Federeru, koji imaju po 20 grend slem titula, a potom će na Vimbldonu imati priliku da se izjednači s njima. (kraj) zvs/is

 

Share: