Rekordni rezultati

16:01 24. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - United Grupa (Grupa), vodeća multinacionalna telekomunikaciona i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi, ostvarila je rekordne finansijske rezultate za fiskalnu 2023. godinu.

Grupa je ostvarila rast prihoda i EBITDAal od 7%, dostigavši iznose od 2.791 milion evra i 988 miliona evra, redom. Prilagođeno za uticaj prodaje portfolija tornjeva u avgustu 2023. godine, Grupa je ostvarila organski rast EBITDAal od 10% u 2023. godini. 

Sve poslovne jedinice Grupe ostvarile su snažan organski rast prihoda. Odlični rezultati poslovanja u velikoj meri su posledica: 1) nastavka širenja baze mobilnih postpaid korisnika na ključnim tržištima Grupe 2) snažne potražnje za B2B IT rešenjima i opremom, posebno u Grčkoj i 3) rasta kompanije United Media podržanog povećanjem prihoda od oglašavanja i prodaje medijskih sadržaja. Snažan rast EBITDAal je posledica  kako faktora koji su su uticali na rast prihoda, tako i proaktivnog upravljanja troškovima, što je omogućilo Grupi da održi marže EBITDAal na nivou od 35%, uprkos inflatornim pritiscima. 

"Prethodna 2023. godina je bila godina strateških integracija naših akvizicija u Grčkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, sa svim glavnim inicijativama, uključujući sinergije troškova, završenim do kraja godine. Dodatno, naše dalje investicije u optiku i 5G tehnologiju, kao i ključne akvizicije spektra, doprinele su našoj jakoj poziciji na svim glavnim tržištima. U izazovnom okruženju, nastavili smo da ostvarujemo snažan rast dosledno sprovodeći našu strategiju pružanja superiornih proizvoda i usluga na modernoj i jakoj infrastrukturi," rekla je izvršna direktorka United Grupe Viktorija Boklag.

United Grupa dosledno ostvaruje rast na dugoročnom nivou. Kao vodeća multinacionalna telekomunikaciona i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi,

United Grupa svojim tržištima pruža najveću širokopojasnu mrežu, najsavremeniju fiksnu i mobilnu konekciju, proizvodnju TV sadržaja, emitovanje i strimovanje glavnih sportskih i zabavnih formata, kao i mnoge od najpouzdanijih internet portala na tim tržištima.

U 2023. godini, više od 5,3 miliona domaćinstava oslonilo se na naše telekomunikacione usluge, dok je mobilne usluge koristilo preko 7,34 miliona pretplatnika. Posvećenost kompanije unakrsnoj prodaji dod

atnih multi-play paketa, uključujući fiksno-mobilnu konvergenciju, ključni je faktor ovog kontinuiranog uspeha. Dodatno, United Media doseže do 8,2 miliona domaćinstava putem svojih kanala, dok interni tim za produkciju sadržaja kreira privlačan sadržaj za svoje TV kanale, što je doprinelo povećanju pretplata u Pay-TV segmentu. United Media trenutno proizvodi gotovo 50% ukupnog sadržaja u svom TV portfoliju, uključujući FTA (zemaljske) i Pay-TV operacije, osim sportskih kanala, a njeni glavni programi u udarnim terminima obično ostvaruju rejting između 25% i 40% u glavnim tržištima gde ovaj medijski segment posluje.

 

United Grupa je uspešno realizovala skoro 150 akvizicija koje doprinose rastu od 2000. godine, od kojih su pet ostvarene u 2023. godini. Kao značajan korak, u februaru 2024. godine

United Grupa je uspešno realizovala akviziciju kompanije Bulsatcom EOOD, trećeg po veličini pružaoca fiksnih telekomunikacionih usluga u Bugarskoj. Ova strateška akvizicija omogućiće kompaniji da proširi broj dostupnih domaćinstava u Bugarskoj i ponudi tražene proizvode i usluge Grupe i korisnicima Bulsatcoma.

 United Grupa je zabeležila značajno poboljšanje u operativnim tokovima gotovine tokom 2023. godine, što je rezultat kako rasta EBITDAal-a, tako i smanjenja CAPEX-a (sa 27% prihoda u 2022. godini na 23% u 2023. godini, delimično uslovljeno opadanjem kapitalizovanih zaliha prethodno obezbeđenih kako bi se ublažili poremećaji u lancu snabdevanja tokom COVID godina). Pored toga, u 2023. godini

United Grupa je iskoristila snažnu potražnju za infrastrukturom telekomunikacionih tornjeva, kako bi prodala svoj portfelj tornjeva za 1,2 milijarde evra. Ovaj  prihod iskorišćen je za značajno smanjenje zaduženosti Grupe, oslobađajući time sredstva za finansiranje budućeg rasta.

Time je na dan 31. decembra 2023. godine, neto zaduženost (odnos Neto Duga Grupe prema Godišnjem Proseku Poslednja Dva Kvartala Prilagođene EBITDAal) smanjena na 4.20x, u poređenju sa 4.96x na dan 31. decembra 2022. godine. Agencije za ocenu kreditnog rejtinga potvrdile su kreditni rejting United Grupa kao B2 (stabilan) / B (pozitivan) (Moody’s / S&P).

U 2023. godini, United Grupa je napravila značajne korake, pozicionirajući se za nastavak uspešnog poslovanja i u prvom kvartalu 2024. godine. Napori su se isplatili, jer je Grupa postigla  i poziciju drugog najvećeg mobilnog operatora u Sloveniji.

Ovaj uspeh odražava posvećenost kompanije širenju svog prisustva u regionu. Investicija United Grupe u optičku infrastrukturu (FTTH) omogućila joj je da postane drugi najveći pružalac FTTH mreže u Grčkoj, ističući ambiciju kompanije da pruži visokokvalitetnu internet konektivnost domaćinstvima u Grčkoj. Strateški potez akvizicije Bulsatcom-a već je učvrstio njen položaj kao najvećeg operatora u Bugarskoj. Integracijom poslovanja Bulsatcoma, United Grupa ima za cilj unapređenje svojih usluga i dostizanje šire baze korisnika. (kraj) dep/dj

Share: