Podrška zahtevima lekara

17:21 24. 07. 2020. FoNet

BEOGRAD - Građanske inicijative pridružuju se pozivu organizacija RERI i Yucom i daju punu podršku inicijativi „Ujedinjeni protiv Kovida“ i pravu zdravstvenih radnika da slobodno iznose svoje mišljenje.

Građanske inicijative u saopštenju od organa javnih vlasti i direktora zdravstvenih ustanova zahtevaju da se uzdrže od bilo kakvih mera i postupaka koje ugrožavaju slobodu govora, pravo na rad i dostojanstvo lekara i zdravstvenih radnika.

Lekari, potpisnici inicijative „Ujedinjeni protiv Kovida“ postupili su kao branitelji i braniteljke ljudskih prava i zbog iznetog mišljenja ne smeju da trpe nikakve posledice,  poručuju Građanske inicijative.

U saopštenju najoštrije osuđuju nastupe nosilaca javnih funkcija kojima se ugrožava sloboda mišljenja, kao i pritiske na lekare da povuku svoj potpis.

Vlada Srbije, Ministarstvo zdravlja i Krizni štab, kao i sve druge javne institucije koje su uključne u borbu protiv virusa COVID-19, dužne da uzmu u obzir i razmotre svaku inicijativu i kritiku, a posebno one koje dolaze od lekara, kako se zdravstveni sistem ne bi urušio, što bi imalo nesagledive posledice, upozoravaju Građanske inicijative. (kraj) def

Share: