Serija novih napada

15:16 17. 08. 2020. FoNet

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas najoštrije osuđuje najnoviji serijal napada i pritisaka na novinare tokom proteklih dana, uz konstataciju da je profesionalno i nezavisno novinarstvo u Srbiji dugo već visokorizična profesija, sa tendencijom pogoršanja.


Konstatujemo da su napadi i pritisci na novinare postali naša svakodnevica i da se nastavlja trend njihovog rasta, ukazuje NUNS i podseća da je u kratkom vremenskom periodu zabeležen niz incidenata širom Srbije.

Uredniku portala Folonline i saradniku portala "Bujanovačke" Jetonu Ismaliju nasilnici su upali u kuću i pretili smrću njemu i njegovoj porodici, a uredniku Televizije N1 Branislavu Šovljanskom isečena je guma na privatnom automobilu, u Beogradu, u blizini stana u kojem živi.

Osim toga, urednik Sandžačke televizije iz Novog Pazara Salahudin Fetić fizički je napadnut, a tokom proteklog vikenda pretnje smrću, pozivi na linč i gnusne uvrede upućene su preko društvenih mreža glavnom uredniku N1 Jugoslavu Ćosiću i novinarki ove televizije Žaklini Tatolović.ni državni organi, svesno ili nesvesno, podstiču napade na profesionalno i nezavisno novinarstvo, zaključuje NUNS. (kraj) def

Share: