Ekstraprofit na zatvorenicima

13:35 20. 08. 2020. FoNet

Beograd - Kompanija za izgradnju puteva u vlasništvu austrijske firme Štrabag angažovala je tokom 2016. godine 28 zatvorenika iz Zaječara za manje od jednog evra po satu, otkriva BIRN.

U Knjaževcu su oktobra 2016. na obnovi mosta bili uposleni osuđenici iz Okružnog zatvora u Zaječaru, zajedno sa kvalifikovanim građevinskim radnicima iz PZP Zaječar, čiji je vlasnik austrijski Štrabag, prenosi portal javno.rs, pozivajući se na BIRN. 

Nebojša Buđelan, tadašnji šef bezbednosti na radu u PZP Zaječar, kaže da nije znao da su na gradilištu, zajedno sa redovno zaposlenim i kvalifikovanim radnicima, radili i zatvorenici.

„Samo što nisam doživeo infarkt kad sam to čuo. Ponekad smo angažovali zatvorenike pre toga, ali samo za skupljanje otpada kraj puta ili pranje saobraćajnih znakova. Ovo je bio prvi put da rade isti posao kao i pravi građevinski radnici“, izjavio je Buđelan.

Okružni zatvor u Zaječaru je za sat rada jednog osuđenika naplaćivao od Štrabaga svega 120 dinara. Prema propisima, osuđenici su imali pravo na 20 odsto ove sume, odnosno 24 dinara po satu. Austrijska firma za njihov angažman nije plaćala poreze i doprinose, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.

„Njihova jedina kvalifikacija je to što su radili za 1.000 dinara ceo dan, koliko god to sati bilo“, ističe bivši šef bezbednosti na radu u ispostavi Štrabaga.

Austrijska kompanija je u pisanoj izjavi za BIRN potvrdila da je angažovala zatvorenike, ali navode da je sve sprovedeno u skladu sa zakonima u Srbiji. (kraj) dep

Share: