Godišnjica otmice novinara

10:46 21. 08. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

ORAHOVAC - Na današnji dan pre 22 godine, na putu Orahovac - Velika Hoča, oteti su novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perinić.

 

Predstavnici Udruženja novinara Srbije su, kod obeležja "Tražimo ih“, gde su pre 22 godine nestala dvojica kolega, poručili da od rasvetljavanja sudbina ubijenih i nestalih novinara od 1998. godine na Kosovu zavisi sloboda profesije.

Predsednik UNS-a u Pokrajini Budimir Ničić istakao je da Udruženje traži pravdu za Slavuja, Perenića, ali i sve kolege koje su ubijene i otete od 1998. do 2005. godine, bez obzira na veru i nacionalnost.

"Očekujemo da nam Specijalni sud za ratne zločine sa sedištem u Hagu i Specijalno tužilaštvo odgovore gde su naše kolege, ko je odgovoran za njihova ubistva i otmice, a da se počinioci tih zločina najstrože kazne“, kaže Ničić.

Član Uprave UNS-a Živojin Rakočević rekao je da se iza zločina s tog prostora nalazi sistem koji je sada na vlasti, "i koji permanentno onemogućava istragu“.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštava da i dalje nema informacija šta se s njima desilo, i da to predstavlja još jednu mrlju na obrazu onih koji su pozvani da se staraju o pravdi i vladavini na Kosovu i Metohiji.

"Na žalost, i dalje smo svedoci ravnodušnosti i nezainteresovanosti međunarodne zajednice za rešavanje sudbine nestalih Srba na Kosovu i Metohiji, a nerazjašnjena otmica Đure Slavuja i Ranka Perinića je još jedan 1dokaz koji potvrđuje tu tvrdnju", saopštava Kancelarija. (kraj) lj/dal/nm

 
Share: