Škole spremne za sve opcije

11:25 21. 08. 2020. FoNet/RTS | Vera Barišić

BEOGRAD - Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je obrazovni sistem spreman za svaku opciju; za nastavu uživo prema datim parametrima, onlajn i kombinovano.

 

Gostujući na RTS-u, resorni ministar navodi da direktori škola normalno planiraju rad, kao što bi planirali da nema pandemije, i da je jedina razlika u tome što čas traje 30 umesto 45 minuta, odnosno što sada uvodni deo časa ne postoji.

Šarčević najavljuje da će učenici petog i osmog razreda osnovnih škola već od druge polovine septembra, "naročito od oktobra", imati još više sadržaja.

Škole su, kaže, dobile sve pravilnike, a nastavni plan i program je prilagođen okolnostima po kojima se radi, urađen u Zavodu za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja. Sve je to, napominje, sinhronizovano s radnom listom nastavnika, kao i da su svi direktori škola dobili detaljno uputstvo kako izgleda radna lista nastavnika.

O zahtevu sindikata da se učiteljima, starijim od 60 godina, i onima koji su hronični bolesnici omogući rad od kuće ili nastava na daljinu, ministar kaže da je samo u toku vanrednog stanja postojala takva mogućnost.

"To ne postoji nigde u Srbiji, pa ne može da bude ni u prosveti. Ako se dobro štitite onda nema problema", poručuje Šarčević. (kraj) vbr/bdb/nm

Share: