Društvo

Projekat EU i UNHCR

Odgovor na kovid

24. 08. 2020. 10:45 | FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Evropska unija, Međunarodna organizacija za migracije i Visoki komesarijat za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) pokrenuli su projekat "Odgovor na kovid-19 i izazove za migrante i izbeglice na zapadnom Balkanu", vredan osam miliona evra, koji se finansira iz instrumenta EU koji doprinosi stabilnosti i miru, saopšteno je danas.

Projekat obuhvata Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Srbiju i Kosovo, i rešava problem nedostatka zaštitne opreme za službenike granične policije i osoblje koje radi u prihvatnim centrima ili pruža usluge migrantima, tražiocima azila i izbeglicama.

Pored toga, projekat će pomoći u pripremi i osposobljavanju nadležnog osoblja da odgovori na izazove kovid-19 i prilagođavanju prihvatnih centara, poboljšanju sanitarne infrastrukture i pružanju osnovnih usluga i higijenskih sredstava.

Projekat će takođe promovisati i deliti osnovne činjenice i informacije o rizicima i merama prevencije kovid-19 na jezicima koje razumeju različite zajednice, migranti, tražioci azila i izbeglice. (kraj) vbr

Share: