Izbeći viktimizaciju deteta

16:57 26. 08. 2020. FoNet | Leposava Čolić

Beograd - Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je molbu Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, paralelno sa postupkom koji je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo posle navoda iz medija o seksualnom zlostavljanju deteta iz tog grada, da prilikom saslušanja oštećenog deteta preduzme radnje za izbegavanje sekundarne viktimizacije žrtve i zaštitu najboljeg interesa deteta.

U molbi tužilaštvu, Zaštitnik građana ukazuje da prilikom saslušanja oštećenog deteta iz Zaječara treba koristiti tehnička sredstva za prenos slike i zvuka uvek kada je to moguće, u posebno opremljenim i deci prilagođenim prostorijama, piše u saopštenju Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana se obratio zaječarskom Višem tužilaštvu u okviru obaveza svih državnih organa Republike Srbije da preduzimaju aktivnosti i razmenjuju informacije u cilju zaštite zagarantovanih ljudskih prava i sloboda svih građana, s obzirom da u zakonom propisanim nadležnostima Zaštitnik građana nije ovlašćen da kontroliše rad javnih tužilaštava. (kraj) lj/lč

 

 
Share: