Bolesni studenti - u Arenu

15:11 31. 08. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je planirano da studenti u Beogradu, koji čekaju rezultate testa, budu izdvojeni u hostel studentskog doma "Kralj Aleksandar", a da će kovid bolnica za studente biti Beogradska arena - jer je cilj da studenti koji nisu zaraženi mogu da se školuju normalno.


Kad je reč o širenju korona virusa najosetljiviji su, kaže, učenički i studentski domovi.

Ministar najavljuje da će se u školama izdvojiti neka učionica za đake kod kojih se pojave simptomi, a da će se odatle ići u kovid ambulante. Roditelje moli da decu ne šalju u školu, ako su bolesna.

Za decu nije predviđen PCR test, već da je preporuka da se radi serološki test.

Šarčević kaže da se dezinfekcija u školama neće raditi na svakih 30 minuta, jer za tim nema potrebe, a nema ni dovoljno ljudi, te da će ujutru čišćenje biti malo jače, kao i između smena i uveče, a tokom dana će se raditi higijena klupa.

Deca, napominje, moraju da se opominju, a nastavnici moraju više da dežuraju, kao i da u školi mora da se govori o korona virusu. Data je preporuka da se ekskurzijama u prvom polugodištu niko ne bavi.

Na pitanje o zahtevu studenata da se školarina smanji za 30 odsto, Šarčević kaže da je ta tema i dalje na dnevnom redu i da treba da je reše Konferencija univerziteta i Studentska konferencija univerziteta, a da je Ministarstvo pozvano da bude medijator. S rektorkom Ivankom Popović se dogovorio da u petak sa studentima razgovaraju o tome.

S premijerkom Srbije razgovarao je o tome da se i studentima koji imaju manje od 48 ESPB poena, što je osnovni uslov za budžet, ipak dozvoli upisivanje na budžet. (kraj) lj/and/nm

Share: