Poziv slobodnim novinarima

11:51 02. 09. 2020. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je slobodne novinare koji samostalno uplaćuju poreze i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje da se jave tom udruženju za pomoć u ostvarivanju prava na minimalce koje je država namenila zaposlenima u privatnom sektoru i preduzetnicima zbog pandemije, saopštio je danas UNS.

Nadležnima je UNS blagovremeno skrenuo pažnju na prava novinara preduzetnika i "razočaran" je što Ministarstvo finansija i dalje izbegava da isplati novčanu pomoć novinarima koji, po rešenjima poreskih uprava, plaćaju penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Novinarima preduzetnicima takva pomoć pripada po Uredbi o fiskalnim pogodnostima za ublažavanje posledica usled Kovida 19, koja je u primeni od 10. aprila ove godine.

Za prava novinara preduzetnika koji nemaju zaposlenih radnika UNS se obraćao Poreskoj upravi, Ministarstvu finansija, a obavestio je i supotpisnike mera za finansijsku podršku privatnom sektoru i preduzetnicima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić od kojih odgovor nije dobio. (kraj) lj/bdb

Share: