Udišemo i sumpor-dioksid

11:40 08. 09. 2020. FoNet | Vera Barišić

Beograd - Najnoviji izveštaj o kvalitetu vazduha za 2019. godinu Agencije za zaštitu životne sredine pokazuje da se, osim PM čestica koje direktno štete zdravlju, među glavnim zagađujućim materijama nalazi i gas sumpor-dioksid zbog koga je Bor 13 puta prošle godine i zvanično bio opasan po zdravlje ljudi, preneo je danas CINS.

Kako se navodi, podaci Agencije pokazju da su Beograd, Niš, Smederevo, Kosjerić, Pančevo, Novi Sad, Užice, Bor, Valjevo, Kraljevo, Subotica, Požarevac, Zaječar, Beočin zvanično mesta sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

U Valjevu su zabeležena 132 dana sa prekomernim zagađenjem PM10 česticama, sledi Užice i jedna stanica u Smederevu, gde je svaki treći dan izmereno prekomerno zagađenje.

Najveća koncentracija PM10 čestica u toku samo jednog dana zabeležena je u Zaječaru, više od četiri puta iznad dozvoljene. PM2.5 najviše je bilo u Valjevu, Nišu i Kraljevu. U prestonici je najlošiji vazduh bio na Novom Beogradu, gde je skoro svaki drugi dan bio prekomerno zagađen. (kraj) vbr/dpv

Share: