Falsifikovanje istorije

13:13 13. 09. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Ministarstvo kulture i infomisanja osuđuje navode iz teksta Bedrija Muhadrija "Prisvajanje srednjevekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba" objavljenog u prištinskoj "Kohi", ocenivši ga kao sraman pokušaj albanskih istoričara i medija da falsifikuju istoriju i otmu srpsku baštinu na Kosovu!

Ministarstvo u saopštenju naglašava kako nije prvi put da se ovakve aktivnosti sprovode, s ciljem potpunog poništavanja i brisanja iz istorije srpske kulturne baštine, materijalne i nematerijalne".

"Autor teksta bez ikakve valjane argumentacije i u odsustvu verodostojnih podataka tvrdi da teritorija današnjeg Kosova nije bila epicentar aktivnosti izgradnje srpskih crkava u doba Nemanjića, kao i da su najstarije srpske crkve građene uglavnom na uskoj teritoriji Raške", navodi Ministarstvo,ocenjujući tekst provokacijom.

Ministarstvo kulture i infomisanja smatra da tim postupkom kosovski albanski autori i medij iznova šalju jasnu poruku kako albanska većina na Kosovu i Metohiji posmatra položaj srpskog naroda, njegove kulturne baštine i Srpske pravoslavne crkve u južnoj srpskoj pokrajini.

Ministarstvo apeluje da se međunarodna zajednica i organizacije s najvećom pažnjom posvete zaštiti srpskog kulturnog nasleđa!

"Država Srbija i srpski narod, gde god da živi, brinuće o svakom kamenu i svakom deliću svog kulturno-istorijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji kao o svom najvećem blagu. Verujemo da ćemo, kao i do sada, u tome imati podršku i međunarodnih institucija i moralnijeg dela čovečanstva", poručuju iz Ministarstva kulture i infomisanja, uz poruku da na besmislene falsifikate albanskih revizionista gleda s prezirom i žaljenjem. (kraj) vip/bdb/nm

 

Share: