Borska uprava tužila Ziđin

18:47 15. 09. 2020. FoNet

Bor - Zbog višednevnog prekomernog zagađenja sumpor-dioksidom i drugim materijama štetnim po zdravlje stanovništva Gradska uprava Bora podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji Ziđin, potvrdilo je Opštinsko javno tužilaštvo za IST Media.

Krivičnom prijavom, koju je podneo gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, obuhvaćena su odgovorna lica borske topionice bakra koja posluje u sastavu Ziđina. 

Pre podnošenja kivične prijave gradonačelnik Milikić se više puta pismeno obraćao rukovodstu Ziđina, zahtevajući hitno preduzimanje mera radi smanjenja aerozagađenja na teritoriji grada. Zahteve su pratili izvodi iz automatskog monitoringa kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine za prethodnih 30 dana, javlja RT Bor.

Merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA)  zabeležile su prekomerno zagađenje sumpor-dioskidom (SO2) u borskom gradskom parku, što traje gotovo neprekidno od kad je Srbija, pre dve godine, prodala RTB Bor kineskom strateškom partneru i postala manjinski suvlasnik.

Zakonom dozvoljene vrednosti SO2 iznose 350 mikrograma po metru kubnom, a u ponedeljak su u više navrata tokom dana izmerene prosečne vrednosti i do 1.969 mikrograma, odnosno precizirano je da je vazduh "jako zagađen" i da se ne preporučuje stanovništvu napuštanje stanova. Na istoj lokaciji vazduh je jako zagađen i PM10 česticama.

Krivična prijava protiv Ziđina podneta je u svetlu ekološkog protesta koji je u Boru najavljen za subotu, 19. septembra, čiji organizatori pozivaju građane putem društvenih mreža. (kraj) dpv

Share: