U svetu gde je sve obmana - pričati istinu je revolucionarni čin.
Džordž Orvel
Fonet - 2004 - 2024 - All rights reserved
17:19 16. 09. 2020. FoNet | Bojan Bednar
Beograd - U Srbiji se godišnje baca oko 250.000 tona hrane ili 35 kilograma po stanovniku, a samo u ugostiteljskom sektoru trećina od 120.000 tona namirnica, koliko se godišnje naruči, završi na deponiji, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
Hrana koja završi na deponiji oslobađa velike količine štetnih gasova umesto da bude upotrebljena za proizvodnju energije, hranu za životinje ili kompost.
Istraživanje o poznavanju procedura za odgovorno upravljanje otpadom od hrane pokazalo je da ugostiteljski objekti na dnevnom nivou prosečno proizvedu oko osam kilograma otpada od hrane, dok zdravstvene ustanove u kojima se priprema i služi hrana svakodnevno generišu čak tri i po puta više - do 28 kilograma. (kraj) vip/bdb/dpv