Vratiću Njegoša

12:29 20. 09. 2020. FoNet/Politika | Ivica Strnčević

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručuje da neće umreti pre nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog, "kako bismo kao narod ispunili zavet Njegošev".

"Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gde je bila", rekao je Amfilohije novinaru "Politike".

Od kada je mitropolit, Amfilohije obećava da će Njegoš ponovo "tihovati" u zavetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići jer je, kako objašnjava, svima poznato njegovo autentično zaveštanje.

"Hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu. To je moja potonja želja koju ištem da je ispunite i ako mi ne zadate božju veru da ćete tako učiniti, onda ću vas ostaviti pod prokletstvom, a moj poslednji čas biće mi najžalosniji, i tu moju žalost stavljam vama na dušu", bila je Njegoševa želja, kaže mitropolit Amfilohije i pita da li treba da se ostavi prokletstvo nad potomcima i narodom.

"Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore", poručuje mitropolit.

Od 1974. godine, ostaci Petra Petrovića Njegoša su u mauzoleju podignutom po projektu hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mestu pravoslavne kapele, u kojoj je Njegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena. (Kraj) is/dal/nm

Share: