Manipulacija brojem preminulih

09:34 21. 09. 2020. FoNet/Danas

BEOGRAD - "Manipulacija preminulima, uporediva s gogoljevskom trgovinom mrtvim dušama, bila je jedan od razloga gubljenja poverenja u Krizni štab", ocenjuje epidemilog Prof dr. Zoran Radovanović.

Dr Radovanović je, u tekstu za "Danas", uočio da su ovih dana usledile i dve šokantne izjave dr Predraga Kona.

Prva je, kaže, priznanje da su odluke donošene bez poznavanja epidemiološke situacije, jer su članovima Kriznog štaba, ma koliko zapanjujuće to zvučalo, sumarne brojke o broju obolelih i umrlih davane na cedulji pred sam dolazak na konferenciju za štampu.

"S tim u vezi je njegova druga izjava; budući da je bio lišen informacija, a ne želeći da figurira u lutkarskoj predstavi, on je rešio da sam prikupi podatke bar za Beograd", dodaje dr Radovanović.

Tako je, prema objašnjenju epidemiologa Radovanovića, izbrojao 210 preminulih od kovida na području grada, od marta do kraja maja, a dopušta da bi tom broju moglo da se doda "29 smrtnih ishoda od virusnih pneumonija, kojih prethodnih godina nije bilo".

Mada smatra da tako demantuje one koji su uvereni da se radilo o daleko većem broju smrti", primećuje da on, u stvari, prevazilazi slutnje o 2 000 umrlih u celom periodu.

"Dr Kon opovrgava Krizni štab i Institut Batut koji tvrde da su u celoj Srbiji, do 1. juna, od kovida preminule 244 osobe, dakle, otprilike koliko je on žrtava izbrojao samo u Beogradu. Tako se približava vrlo konzervativnoj proceni BIRN-a o 388 skrivenih pokojnika, čime se dolazi do 632 žrtve u celoj zemlji, uveren je dr Radovanović.

Napominje da se mora imati u vidu da je drugi talas epidemije u Srbiji, od juna do septembra, i po obolevanju i po umiranju, bio dvostruko masovniji od prvog, od marta do maja.

Sledstveno tome, u Beogradu je, kako tvrdi, "kovid odneo više od 700 života, a imajući u vidu odnos populacije glavnog grada i cele zemlje, po dr Konu ispada da je Srbija zbog epidemije izgubila više od 2 500 žitelja".

Prema saznanjima dr Radovanovića, pojedini savesni doktori su snimili celokupnu dokumentaciju, uključujući svoje, i naknadno “frizirane” uzroke smrti.

"To će pomoći da se pre ili kasnije bar neki direktori bolnica i načelnici odeljenja suoče s bolnom istinom da su počinioci krivičnih dela”, zaključuje Prof. dr Zoran Radovanović. (kraj) def/nm

Share: