Godišnjica albanske golgote

16:39 24. 09. 2020. | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, položio je danas vence i odao počast kod spomen – kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido i u „Plavu grobnicu“.

„Danas obeležavamo godišnjicu Albanske golgote srpske vojske u Prvom svetskom ratu i prisećamo se njenog neposustalog morala, kao i hrabrosti srpske vojske u bitkama na Solunskom frontu, ali i pomoći koja nam je pružena od strane prijateljskog grčkog naroda i zemalja Antante na tom slavnom putu i trijumfu nad zajedničkim neprijateljem“, rekao je Đorđević.

On je istakao da zahvaljujući žrtvi i pobedi naših predaka nad zlom militarizma, fašizma, religijske i etničke netrpeljivosti u Prvom i Drugom svetskom ratu, mi danas živimo u svetu u kome ljudske i građanske slobode i međunarodno pravo predstavljaju neosporne temeljne vrednosti.

Đorđević je istakao da je ovo i prilika i naša obaveza da se prisetimo 243.877 ratnika koji su poginuli, nestali i umrli od hladnoće, gladi i iscrpljenosti tokom Albanske golgote, a deo njih sahranjen je u „Plavoj grobnici“ Jonskog mora. (kraj) is/dj

Share: