Pravosuđe u pandemiji

14:01 25. 09. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić istakla je danas da su neki sudovi odgovorili na adekvatan način na izazove koje je pandemija kovid-19 postavila pred pravosuđe, ali bilo je i onih koji su želeli da udovolje zahtevima vlasti i merama države i nisu bili oprezni u primeni prava.

Bjelogrlić je, na skupu posvećenom pravosuđu u doba pandemije korona virusa, istakla da je virus izazvao velike posledice ne samo u oblasti zdravstva, već i u društvenoj sferi koja se ogleda u ugrožavanju prava i sloboda ljudi, pre svega slobode kretanja, okupljanja, prava na suđenje u razumnom roku.

Pravosuđe je konzervativno, ocenila je ona, a u mnogim država se izlazilo u susret zdravstvenim merama, koje su bile na granici ili u sukobu sa vladavinom prava, pa su se održavala i skajp suđenja, čime su ugrožena prava učesnika u postupku.

Ono na šta Društvo sudija ukazuje jako dugo u Srbiji, ova pandemija je ogolila, a to znači da se mora raditi na jačanju nezavisnosti sudstva i adekvatnoj obuci sudija, rekla je Bjelogrlić koja je napomenula da su na debatu pozvai i predstavnici izvršne vlasti, koji se nisu odazvali. (kraj) vip/ivt/dpv

Share: