Osnivanje Roma biznis kluba

18:43 28. 09. 2020. FoNet

Beograd - Međunarodna mreža nevladinih organizacija REDI Srbije danas je u Beogradu najavila osnivanje Roma biznis kluba u Srbiji, neformalnog udruživanja Roma preduzetnika i aktera koji aktivno učestvuju i doprinose ekonomskom razvoju romske zajednice.

REDI Srbije je deo međunarodne organizacije usmerene na ekonomsko osnaživanje romske populacije i pokretanje romskog preduzetništva preko Roma biznis kluba.

Osim u Srbiji, REDI postoji u Rumuniji i Severnoj Makedoniji, a pruža tehničku i mentorsku podršku, uz olakšavanje pristupa finansijama, rekla je Jasmina Usainović.

Misija REDI je da u Srbiji u narednih pet godina stvori i podrži više od 20.000 novih poslova za Rome.

U tom cilju je prošle godine osnovan REDI fond sa zadatkom da romskim preduzetnicima olakša pristup finansijskim sredstvima.

Treći entitet u okviru REDI Srbije su socijalna preduzeća, u okviru kog je ove godine u Makedoniji osnovana REDI firma za reciklažu "koja će postati operativna od 2021". Postoji i program stažiranja mladih Roma u mikrofinansijskim institucijama u okviru koga je u ove tri države do sada prošlo oko 30 polaznika, od kojih je 40 odsto dobilo zaposlenje, navela je Jasmina Usainović. (kraj) dpv

 

Share: