Sunovrat Filološkog fakulteta

21:53 29. 09. 2020. FoNet

Beograd - Profesori, saradnici i studenti Filološkog fakulteta, sa protesta koji je započeo na poznatom platou zbog ugrožavanja autonomije univerziteta, zatražili su hitno zasedanje Nastavno-naučnog veća (NNV) i glasanje o predlogu za novog dekana, a na kraju protestne šetnje taj zahtev predali su Ministarstvu prosvete.

Zaposleni traže od Ministarstva da v.d. dekana Filološkog fakulteta hitno zakaže izbornu sednicu NNV i da bivši dekan Ljiljana Marković bude razrešena funkcije savetnika ministra prosvete.

Profesorka Filološkog fakulteta Iva Draškić Vićanović je na protestnom skupu rekla da je rad NNV prekinut nalogom Prosvetne inspekcije da postupak izbora dekana, koji je zakazan za 21. septembar, bude obustavljen, mada od 2006. godine zaposleni nisu imali priliku da se tajno izjašnjava o prvom čoveku Uprave.

Time je "počeo sunovrat Filološkog fakulteta", rekla je profesor Draškić Vićanović i dodala da je tajno glasanje i ovaj put sprečeno upadom Prosvetne inspekcije. 

Na protestu je pročitano otvoreno pismo Rektoru, Senatu i Savetu Univerziteta u Beogradu u kome se navodi da "akademska i šira javnost u Srbiji već nekoliko godina zna za skandale i zloupotrebe na Filološkom fakultetu u Beogradu: za krajnje neuredno finansijsko poslovanje, enormna primanja malog broja zaposlenih, nedozvoljeno akumuliranje ključnih funkcija i brojne slučajeve plagijata".

Neke od parola na protestu su "Stop finansijskoj mafiji na Filološkom", "Branimo akademsku čestitost", "Filološki nije na prodaju", "Danas plagijator - sutra akademik".

Podršku kolegama sa Filološkog fakulteta pružio je profesor Filozofskog fakulteta Leon Koen, zahtevajući da Ministarstvo prosvete poništi "neodrživo rešenje" Prosvetne inspekcije. (kraj) dpv

 

Share: