Politički prevrat

12:37 06. 10. 2020. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Dragan Simić izjavio je danas da je 5. oktobar, usko posmatrano, bio "politički prevrat" koji su izveli slobodni građani, koji su makar tog 5. oktobra bili slobodni, "u opravdanom gnevu" protiv nedemokratskog i anticivilizacijskog režima koji je građanima Srbije, ali i okolnih zemalja doneo mnogo nevolja.

Simić je na konferenciji "Dvadeset godina 5. oktobra" u organizaciji FPN i Fondacije Hans Zajdel rekao da je možda najveća tekovina 5. oktobra orijentacija prema Evropskoj uniji i usvajanju demokratskih standarda.

Profesor Vukašin Pavlović je istakao da nikada ne treba gubiti nadu i da je obaranje autoritarnih poredaka "dug put uspona i padova", ali da padovi ne treba da obeshrabruju.

"Mi živimo u jednoj fazi ozbiljnog urušavanja i pada, kada posle izbora svi kažu da su pobednici. Opozicija je proglasila da je bojkot uspeo, a nije uspeo jer je izašlo pedesetak odsto glasača, a vladajuća partija proglasila je pobedu iako ne shvata da je i ona veliki gubitnik, jer joj nije glavni problem kako da sastavi Vladu, nego opoziciju", rekao je Pavlović. (kraj) lj/ bdb/dj

Share: