Martinović plagirao radove

13:36 11. 10. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Bivši poslanik Demokratske stranke Balša Božović saopštava da je uredništvo časopisa "Zbornik" priznalo da je visoki funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović plagirao radove.

Božović navodi da je, nakon što je šest plagiranih radova Aleksandra Martinovića bez objašnjenja i preko noći nestalo iz elektronskih izdanja "Zbornika radova Pravnog fakulteta", od uredništva "Zbornika" dobio odgovor da je to učinjeno zbog toga što nisu ispunjavali kriterijume Zbornika u kojima se govori da radovi moraju da budu originalni i ranije neobjavljivani.

"Ovim je uredništvo negiralo zaključke Etičke komisije Fakulteta koja mi je ranije odgovorila da je s radovima sve u redu, jer ih je Martinović plagirao pre stupanja na snagu etičkog kodeksa. Osim toga, ovo priznanje da su radovi plagirani biće dragoceno u drugostepenom postupku za utvrđivanje neakademskog ponašanja koji sam pokrenuo pred Univerzitetom i njegovim organima. Ovo je ipak jedna mala pobeda koju posvećujem profesorkama iz Ćuprije koje su zbog Martinovića bile skoro tri godine bez posla", poručuje Balša Božović.

Božović je ranije objavio da je Aleksandar Martinović čak šest puta objavio identičan naučni rad, zbog čega je podneo žalbu Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Martinovićevi radovi su posle toga izbačeni iz naučnog časopisa "Zbornik radova", koje objavljuje Pravni fakultet. (kraj) lj/nm

Share: