Uvesti socijalne karte

15:25 17. 10. 2020. FoNet | Vera Barišić

Beograd - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas je povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva ocenio da je uvođenje socijalne karte jedan od najboljih načina koji će omogućiti da pomoć države dobijaju oni kojima je zaista najpotrebnija i čime će se smanjiti siromaštvo u Srbiji.

"Uvođenjem sistema socijalna karta svi podaci građana biće na jednom mestu. Obezbediće se pravičnija raspodela pomoći kao i transparentnije i efikasnije ostvarenje svih prava koja građanima zakonski pripadaju", rekao je Đorđević, saopštilo je Ministarstvo.

On je objasnio da se primena sistema socijalnih karata sastoji iz dva segmenta, izrade pravne regulative (zakon o socijalnoj karti i podzakonski propisi) i izrade informacionog sistema, odnosno registra socijalna karta.

Do sada je realizovana prva faza uspostavljanja registra socijalna karta kojom je izvršena nabavka softversko-hardverske infrastrukture potrebne za njegov rad, izrađeno je softversko rešenje i objedinjeni su podaci iz internih podsistema ministarstva, tako da je sistem postao funkcionalan u jednom delu od sredine 2019. godine, naveo je Đorđević. (kraj) vbr/dpv

Share: