Obezbediti nezavisnost medija

15:21 21. 10. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je ekonomski status novinara jedan od najvažnijih uslova za postojanje profesionalnih i slobodnih medija i najavio da će insistirati na formiranju jedinstvene baze podataka o napadima na novinare, u kojoj bi kao poseban segment bili izdvojeni ekonomski pritisci.

„Uslov za objektivne medije su objektivni novinari, a jedan od uslova za objektivnost novinara je da su rasterećeni od svih vrsta pritisaka, a pre svega ekonomskih, jer im od njih zavise svakodnevna egzistencija i rad“, naveo je Pašalić u pisanoj izjavi uoči sutrašnjeg sastanka Radne grupe za izradu medijske platforme.

Prema njegovim rečima, kao ekonomski pritisak može se računati i to što novinari često rade bez ugovora o radu ili po ugovorima koje je lako raskinuti, primaju plate koje su često ispod republičkog proseka, čija isplata neretko kasni, rade prekovremeno, posebno u sadašnjim uslovima pandemije, i stalno su izloženi povećanju radne norme, a honorarni saradnici su u izuzetno teškom položaju. (kraj) is/dj

Share: